Bayat Ekmek Ne Yapılmalı? |
Yapılan israflar arasında belki de en iç acıtanı ekmek israfıdır. Her yıl yapılan birçok araştırma ülkemizdeki ekmek israfının tüyler ürperten boyutlarını rakamlarla ortaya koymakta. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bunu öncelikle satın alırken kaç ekmek tüketilebileceğini iyi hesap ederek engelleyebilirsiniz. Ancak beklenmedik durumlar olur ve ekmeğiniz bayatlar ya da yenmeyecek kadar çok artarsa, yapılabilecek onlarca seçenek arasından sadece birkaçı:
*Ekmeği fırınlayarak kurutun ve elinizle ufalayın. Bir saklama kabı ya da poşete koyarak buzdolabına kaldırın. Köfteler için ekmek içiniz hazır.
*Dilimlenmiş ekmekleri küçük kareler halinde kesin. Fırınlayarak kurutun. Saklama kabına alın. Çorba ve salatalarınız için tadına doyulmaz kurutonlar elde ettiniz.
*Küçük parçalara böldüğünüz ekmekleri salça ve tereyağı ile biraz kavurun. Üzerine et suyu gezdirin. Haşlanmış ve didiklenmiş etleri ekleyin. En üstüne dilerseniz tereyağı ve pul biber ile nane yakıp gezdirebilirsiniz. İşte size “Tirit.”
*Bol tereyağında kavurduğunuz küçük parçalar halindeki ekmeklerin üzerine yumurta kırın. Yöresel bir lezzet: “Cumhur.”
*Fırında kurutulmuş ekmek parçalarının üzerine sarımsaklı yoğurt ve üzerine de tereyağı, salça ve pul biber ile nane yakıp gezdirin. Dilerseniz kıyma da kavurup ekleyebilirisiniz. Buyurun size mantı havasında bir yöresel lezzet daha: “Sırın.”
*Dilimlenmiş ekmeklerin üzerilerine biraz tereyağı ve sulandırılmış ve baharatla tatlandırılmış salça sürün. Üzerine sucuk, zeytin, mantar, biber, domates, mısır gibi sevdiğiniz malzemeleri ve kaşar ekleyin. Fırına verin. 15 dakika sonra kahvaltı ya da ikindi çayı yanına ekmek pizzanız hazır.
0 yorum:
Yorum Gönder